Žene s godinama dostižu psihičku i emotivnu zrelost, postaju sigurnije i svesnije, ali pritisak sredine i očekivanja često dovodi do teške svakodnevice...

Žene su nesigurnije i osetljivije u menopauzi i ako u tom periodu nemaju podršku porodice, osećaju se usamljeno i poraženo. - Bez obzira na to koliko im dobro ide na drugim poljima, ako im fali ljubav i nisu zadovoljile majčinski instinkt, u menopauzi mogu da postanu veoma malodušne. Zavide ne samo prijateljicama, nego i lepim, nasmejanim majkama koje sreću na ulici. To je jače od njih - ističe sagovornica "Života plus".Nesreća se ovda "račva" u dva pravca - na tugu koju preživljava samo ta žena i nelagodnost koju trpe i svi u njenoj blizini. Istraživanje rađeno na Nemačkom društvenom institutu, u kojem je učestvovalo oko 400 usamljenih dama od 45 i 50 godina, pokazalo je da čak 50 posto njih ne može da sakrije očaj zbog svog statusa. Polovina od tog broja je priznala da ponekad ne može da se suzdrži u zluradim komentarima na tuđu sreću, jer je to jače od njih.

Kako živeti u vremenu opsesije lepotom

- One hrabrije su otkrile da su ljubomorne na sestre i drugarice koje imaju porodicu i uporno se pitaju šta su skrivile da im ta sreća bude uskraćena. Čak i kad pokušavaju da se raduju zbog njih, naiđe im žuta minuta i ne mogu da se obuzdaju. Ponašaju se maliciozno, izazivaju pažnju uvredama, nipodaštavaju porodične vrednosti - navodi vođa istraživanja dr Martin Hanc.Petrovićeva kaže da se to dešava ženama, koje u zrelim godinama počinju da se preispituju, sumiraju eventualne propuštene prilike, pitaju se da li su mogle bolje, kaju se što su mnogo birale. Kada shvate da su zakasnile i da više nemaju vremena za takve uspone, dešava se da se povuku u sebe i negativnim stavom, konstantnim zvocanjem i zameranjem, guraju prijatelje i kolege od sebe.Ne treba zaboraviti ni da se pripadnice nežnijeg pola u tom dobu suočavaju sa promenama na telu, što je osetljivo polje za svaku damu. Petrovićeva podseća na zaključak do kojeg su došli britanski stručnjaci - da čak 90 odsto njih pada u depresiju kada pređe 40. godinu i to zbog fizičkog izgleda. Istraživanje u kojem je učestvovalo 1.200 dama pokazalo je da su deprimirane zbog svog izgleda i pate od "sindroma ogledala". Slika o sebi je toliko niska da bi skoro sve volele da promene bar nešto na svom telu - od užeg struka do nogu bez celulita. Samo devet odsto njih je bilo ponosno na ono što vidi u ogledalu.

- Žene s godinama dostižu psihičku i emotivnu zrelost, postaju sigurnije i svesnije, ali to nažalost ne važi i za ono što osećaju prema svom telu. Živimo u vremenu u kojem je lepota definisana mladošću i to je postala prava opsesija u društvu. Zato se sredovečne dame osećaju nevidljivo - smatra američki psiholog Suzan Kvilijam.

A, kada se ta nevidljivost i nesigurnost spoje sa činjenicom da je mladost prošla, da su stigle mlađe i lepše, a one još nemaju srodnu dušu, vetar u leđa, rame za plakanje, nekog s kim će se svakodnevno nadopunjavati i dete u čijem će odrastanju uživati, gorčina postaje sve gorča. Dobro je ako ona može da se kanališe i u samoći, kako je govorio Jovan Dučić, ne bude mržnje, nego uzvišenosti.

Mračne misli se posebno roje kada naiđu teški trenuci, a oni su svakako drugo lice svakodnevice. Tužno se osećaju i u vreme praznika, kada se svi okreću porodici, a one shvate da nemaju uz koga da se "šćućure".

- Poraze ih i godišnji odmori, kada im prijatelji putuju na more sa decom, a one mogu da im se "ubace" ili da ostanu kod kuće. Više im nije do noćnih izlazaka, umorne su i sve manje fleksibilne prema ljudima. Uvek im nešto smeta, ljute se na svaku sitnicu, ponekad se ponašaju i infantilno samo da bi privukle pažnju. Vremenom se udaljavaju i od najboljih drugarica, jer one imaju roditeljske brige i radosti, pa sa njima imaju sve manje zajedničkih tema, a da slušaju kako ne spavaju jer im bebe imaju grčeve, prosto ne žele - objašnjava Petrovićeva.

Tagged Under